Zowel psilocybinehoudende paddenstoelen (magic mushrooms) als truffels (magic truffles) zijn geschikt voor microdosing. De verschillen tussen deze twee zijn niet enorm, als je het ons vraagt, behalve dan dat paddenstoelen aanzienlijk sterker zijn.
Vroeger verkocht de smartshop ook (gedroogde) paddo’s, maar dat is verleden tijd sinds alle psychoactieve paddenstoelen werden toegevoegd aan Lijst 1 van de Opiumwet (lees meer over legaliteit).
Waarom kiezen voor paddo’s kweken?
- Paddo’s laten zich makkelijk bewerken en doseren
- De kans op bij-effecten zoals misselijkheid of een opgejaagd gevoel is minder groot dan bij truffels
- Het is goedkoper
- Paddo’s hebben een hoger psilocybine gehalte
De paddo is waarschijnlijk het meest gewaardeerde plantmedicijn dat wij hier in de Westerse cultuur kennen. Het traditionele gebruik bij de inheemse culturen als boodschapper van Moeder Aarde, spiritueel hulpmiddel en medicijn gaat duizenden jaren terug. Voor velen geeft dit het middel aan andere lading, en maakt dit ons hedendaags gebruik tot een meer betekenisvol ritueel, zoals ook in de oorspronkelijke tradities het middel niet los kon worden gezien van het ritueel (set, setting, substance). Dit zou je kunnen laten meewegen.
Paddo’s kweken
Met een kweekset voor paddo’s, oftewel magic mushrooms,
verkrijg je in korte tijd genoeg paddenstoelen voor een grote hoeveelheid microdoseringen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe dat in z’n werk gaat. Belangrijk om te weten: er is nagenoeg geen expertise nodig als je kiest voor de Ready to Grow-kweek sets of de easy to growkweeksets.
Waarom deze Ready to grow kweek set van Freshmushrooms?
- Snelheid. In 3-4 weken heb je je eerste oogst.
- Eenvoudig. Je hebt niet meer nodig dan schone handen en kraanwater!
- Hoeveelheid. Uit één kweek set haal je +- 200 gram verse paddenstoelen in totaal.
- 100% legaal. Paddenstoelen met psychoactieve werking mogen niet verkocht worden in Nederland, maar een kweek set bevat alleen sporen, die zijn gewoon toegestaan.
1. Aan de slag!
Voordat je aan jouw microdosingavontuur begint is het handig om eerst alle benodigdheden aan te schaffen die nodig zijn om zelfvoorzienend te zijn.
- Paddokweekset
- Verwarmingsmatje
- Koffiemolen elektrisch
- Capsule machine
- Lege capsules (vegetarisch of gemaakt van gelatine)
- Electrische weegschaal. Kies een precisieweegschaaltje dat vanaf 0.01 gr kan wegen
- Vochtvreter
- Gaas of zeef
- Dagboekje of evt een mobiele app waarin je notities maakt
- Ventilator. Dit is niet noodzakelijk, maar versnelt het droogproces aanzienlijk
- Emmer of doos om de paddo’s in het donker en afgesloten te drogen
- Desinfectiezeep
- Rubberen handschoentjes
2. Open de growkit en volg de bijgevoegde kweekinstructies
Met de juiste temperatuur (20-25 °C) zullen de eerste paddo’s na ongeveer twee weken uit de voedingsbodem beginnen te groeien.
- Desinfecteer je handen en onderarmen, doe de rubber handschoentjes aan.
- Open de growkit ‘Ready to grow’ en volg deze bijgevoegde kweekinstructies.
Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen kun je de growbak op een verwarmingsmatje plaatsen. Dit verwarmingsmatje is handig om een constante minimumtemperatuur tussen de 22 en 25 °C te houden. Wanneer de temperatuur lager of hoger ligt, kan de oogsttijd oplopen tot drie, soms zelfs vier weken.
Tip 1: Zet de growkit de eerste 2 dagen met 2 potloden op de verwarmingsmat. Zo wordt de warmte beter en gelijdelijker verdeeld en kan de warmte weg. Je voorkomt dan dat je het myceleum droogkookt. Zet de verwarmingsmat dan na 2 dagen weer uit of zachter om een shock bij het mycelium te veroorzaken.
Tip 2 : Ideale klimaat is 22ºC. Zet als de pinheads opkomen, de GrowKit één nacht op een koele plek, bijvoorbeeld in de schuur. De temperatuurdaling zorgt ervoor dat de paddenstoelen het idee krijgen de herfst in aantocht is. Hierdoor zullen ze extra paddenstoelen vormen met als resultaat een snellere oogst en hogere opbrengst.
De paddo’s komen op met een aantal tegelijk. Dit heet een vlucht. Meestal zijn de paddo’s uit een vlucht niet allemaal tegelijk plukrijp. Je kunt ongeveer drie vluchten uit de kweekset halen. Het aantal vluchten hangt af van hoe hygiënisch je te werk gaat.

3. Moment van oogsten
- Het moment van oogsten luistert nauw, dus let goed op! Liever te vroeg oogsten, dan te laat.
- De paddo’s zijn rijp wanneer het vlies onder de hoed begint te scheuren.
- Als er één paddenstoel is geopend, kun je het beste direct alles oogsten.

Je kunt ook alleen de paddo’s plukken die rijp zijn en de allerkleinste nog even laten staan. Maar hoe vaker je met je hand in de zak gaat, hoe hoger de kans op bacteriën in de kweekzak. Dus hoe meer kans dat er contaminatie ofwel besmetting in de kweekset kan ontstaan. Dus in 1 keer plukken geniet de voorkeur.

Wanneer je de paddo’s te lang laat staan, laten ze hun sporen die aan onderkant van de hoed zitten vallen. Dit kan ervoor zorgen dat je kweekbak, de binnenkant van de broei zak en/of de paddo’s onder de sporen komen te zitten. Deze sporen zijn niet schadelijk, dus je hoeft ze niet te verwijderen of af te wassen.

4. Hygiënisch oogsten
- Was je je handen en armen grondig met desinfecterende zeep en spoel ze goed af met water voordat je gaat plukken.
- Draag altijd de rubberen handschoenen.
- Adem niet in de zak.
- Pluk de paddo’s door ze bij de voet van de paddo met twee vingers (wijsvinger en duim) vast te pakken en ze langzaam tegen de klok in of met de klok mee te draaien totdat de paddo loskomt. Trek nooit een paddo recht omhoog! Op deze manier beschadig je het mycelium met het risico dat je geen paddo’s meer zult opkweken.
PRO TIP: Het kan zijn dat een aantal paddo’s tussen de doorzichtige bak en de voedingsbodem groeien. Laat deze paddo’s maar gewoon zitten. Als je deze zou proberen te verwijderen kun je vrij gemakkelijk het mycelium beschadigen. Je kunt wel de kans kleiner maken op dit soort groei. Pak de buitenkanten van de plastic kweekbak in met aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat er minder licht door de zijkanten valt. De paddo’s kunnen hier dan minder goed groeien.
5. Volgende vlucht
- Wanneer je de laatste paddo’s uit je vlucht hebt geplukt, kun je de stappen om het proces te starten, opnieuw uitvoeren.
- Vul de bak met water, deksel erop en 12 uur in de koelkast.
- Door deze cold shock activeer je het mycelium om nog een vlucht te produceren.
- Blijf deze stappen herhalen tot er geen paddo’s meer groeien. 3 tot 5 vluchten is haalbaar.
- Wanneer bijvoorbeeld de temperatuur niet goed is zullen de volgende vluchten minder groot zijn.
6. Drogen met een ventilator
Scheur de steeltjes en hoedjes van de paddo’s doormidden. Zo versnel je het drogingsproces en voorkom je schimmel
Leg de paddo’s op een keukenpapier of krant. Zet +/- 2 dagen lang een ventilator aan, gericht op de paddo’s.
Let op! Gebruik liever geen warmtebronnen zoals verwarming of magnetron voor het droogproces. De kans dat het te warm wordt is dan aanwezig. Hierdoor zou je de werkzame stof psilocybine kunnen vernietigen. Het smeltpunt van psilocybine ligt rond de 220-228° C , dus wat betreft vernietigen zal het zo’n vaart niet lopen. Je kunt wel een nauwkeurig oven gebruiken om de paddenstoelen te drogen. Deze dien je dan op max. 42 graden te kunnen zetten. De oven moet dan+- 48 uur aan blijven staan op die temperatuur alvorens de paddo’s kurkdroog zijn. Dit is in onze ogen zonde van de energie, maar het is een optie.
7. De voorgedroogde paddo’s verder drogen
- Gebruik voor het verder indrogen een vochtvreter.
- Zet deze in een kartonnen doos en leg deze op een gaas, vergiet of zeef boven de vochtvreter.
- Sluit de doos af.
- Wacht dan tot de paddo’s kurkdroog zijn (+/- 3 dagen).
- Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten pot, tupperware trommel of zak, samen met alle paddo’s die geoogst en gedroogd zijn.
Let op! Zorg dat de paddo’s kurkdroog zijn. Dit voorkomt schimmelvorming. Wanneer je de paddo kunt ‘krakken’, zijn ze kurkdroog.
8. Fijn malen
Wacht bij voorkeur tot de laatste vlucht is geweest en vermaal dan alle paddo’s fijn tot poeder met een koffie molen. Het is een belangrijke stap om alle paddo’s samen fijn te malen en daarmee ook te vermengen. De paddo’s en zelfs de verschillende delen van de paddo kunnen namelijk in sterkte verschillen. Op deze manier krijg je toch een constante sterkte.
Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het vinden van jouw juiste microdosis. Deze zal liggen tussen de 0.10 gr. en 0.30 gr.
9. Testcapsules
Maak met behulp van de weegschaal 3 capsules van verschillende hoeveelheden: 0.1 gram, 0.2 gram en 0.3 gram. Dit doe je handmatig.
Belangrijk: Haal het gewicht van de lege capsule van je totale gewicht. Bij de meeste weegschaaltjes leg je een lege capsule op het weegschaaltje en druk je op ‘Tare’ De weegschaal zal dan het gewicht van de capsule niet meerekenen.
Ga je voor het eerst microdoseren? Hier lees je alles over de microdosingroutine.
10. Capsuleren
Als je eenmaal hebt bepaald met welke hoeveelheid je verder wilt experimenteren, maak je daarvan een groter aantal capsules. Geen zin in lang gepruts? Hiervoor bestaat ook een handig gereedschap, de capsuleermachine.
Het is essentieel om de dosering altijd zorgvuldig af te wegen. Als je je wilt verzekeren van de juiste dosis, begin dan met de kleinste hoeveelheid. Voel je dat deze dosis te laag is, neem dan de volgende microdosing dag een hogere dosis om het verschil te voelen. Alleen zo leer je je sweet spot kennen!
Liever een kant en klaar Microdosing product? De Microdosing truffels XP zijn een goed alternatief.